Croatian(HR)Slovenian (SI)English (United Kingdom)

Vprašanje

Kakšen se ti zdi kickbox kot šport?
 

Povezave

sorodne povezave
KBZS
kickbocing zveza slovenije
WAKO
world association of kickboxing organizations
ŠD Budokai NG
ŠD Budokai NG skupuna na Facebook-u
Ministrstvo šolstvo in šport
Ministrstvo šolstvo in šport
SUD
Silovit udarec(spletna trgovina)
PDF natisni E-pošta

Discipline kikboksa

Pri kickboxu obstaja več vrst disciplin, kot so semi contact, light contact,light kick, full contact, low kick, thai boxing in glasbene kate. Skupaj je vseh 8 disciplin, ki se vsaka po sebi malo razlikuje, od različnih udarcev do različnih tehnik

Semi kontakt:

Pri semi kontaktu sta tekmovalca zaščitena s čelado, rokavicami z odprto dlanjo in ščitniki na nogah, borba se praviloma odvija na borišču. Dovoljeni so udarci v sprednji in stranski del glave ter sprednji in bočni del telesa nad pasom, in sicer z lahkim dotikom, borba se prekine pri vsakem zadetem udarcu. Disciplina je primerna za otroke, mladince in člane.

Light kontakt:

Pri light kontaktu sta tekmovalca zaščitena s čelado, boksarskimi rokavicami in ščitniki na nogah, praviloma je borba na borišču. Dovoljeni so udarci v sprednji in stranski del glave ter sprednji in bočni del telesa nad pasom, Udarci morajo biti kontrolirani (knock-out ni dovoljen), borba je za razliko od semi kontakta kontinuirana, a se prekine, ko tekmovalca prideta v klinč. Disciplina je primerna za mladince in člane.

Light kick:

Pri light kicku so dovoljeni enaki udarci kot pri light kontaktu, razlikuje se le v tem, da so dovoljeni udarci v noge(low kick), ter v tem, da tekmovalci nosijo kratke hlačke. Udarci pa morajo prav tako biti kontrolirani (knock-out ni dovoljen) Disciplina je primerna za mladince in člane.


Full kontakt:

Pri full kontaktu je oprema enaka kot pri light kontaktu, tekmovalca pa se pomerita v ringu.  Dovoljeni so udarci v sprednji in stranski del glave ter sprednji in bočni del telesa nad pasom, izvajajo pa se s polno močjo. Mogoča je zmaga z knock-outom. Disciplina je primerna za člane. Tekmovalci v semi, light in full kontaktu morajo nositi dolge hlače in kratko majico.

Low kick:

Pri low kicku so dovoljeni enaki udarci kot pri full contactu ter še udarci v nogo. Dovoljeno je udarjati tudi z golenico. Tekmovalci se pomerijo v ringu in nosijo kratke hlače, kot pri tajskem boksu. Disciplina je primerna za člane.

K1:

Pri K1 pravilih so dovoljene enake tehnike v polnem kontaktu kot pri low kicku ter še udarci s kolenom v noge, telo in glavo, tudi iz skoka. Dovoljeni so meti s koriščenjem zasuka trupa, ne pa judo meti. Udarci s komolcem niso dovoljeni. Tekmovalci nastopajo v kratkih hlačah, v ringu. Disciplina je primerna le za dobro pripravljene člane.

Glasbene kate:

Glasbene kate se delijo na goloroke kate in kate z orožjem ter na kate trdi stil, ki izvirajo iz karateja in taekwondoja, in mehki stil, ki izvirajo iz kung fuja in wu shuja. Pri katah z orožjem v trdem stilu se uporablja: kama, sai, tonfa, nunchaku, palica, katana, pri katah v mehkem stilu pa naginata, nunchaku, tai chichuan sablja, dolga palica in drugo. Tekmovalci nastopajo ob glasbi, nastop je koreografiran, dovoljeni so akrobatski elementi. Disciplina je primerna za vse starosti.

Aerokickboxing:

Pri aerokickboxingu posameznik ali ekipa treh na glasbeno podlago pripravi nastop, ki mora vključevati tehnike kikboksa in aerobike. tudi ta disciplina je namenjena vsem starostim.

 

Največ ogledov

zadnje novice


Copyright © 2011 Miroslav Matijević. Vse pravice pridržane